nav Uitvaarverzekering

Checklist overlijden

Checklist overlijden

Zaken die direct geregeld moeten worden na overlijden

Als iemand is overleden moeten een aantal zaken al op korte termijn worden geregeld. Omdat nabestaanden vaak overvallen zijn door emoties is het niet altijd eenvoudig om het overzicht te houden. Deze checklist kan nabestaanden een handvat bieden. De belangrijkste zaken staan in chronologische volgorde onder elkaar.

1 Bel de (huis)arts

De huisarts of de behandelend arts moet een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring is noodzakelijk om aangifte van overlijden te kunnen doen in de gemeente waar iemand is overleden. Bij deze aangifte ontvangt men een verlof tot begraven of cremeren. Zonder dit verlof mag een overledene niet worden begraven of gecremeerd.

2 Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

De meeste mensen bewaren hun uitvaartpolis bij de andere belangrijke papieren. Kijk daarom of daar een uitvaartpolis tussen zit. Een tip kan ook zijn om te kijken in de bankafschriften of er geld is afgeschreven door een uitvaartverzekeraar. Als er geen uitvaartverzekering is kunt u direct door naar stap 3. Als er een uitvaartverzekering is afgesloten kunt u de betreffende verzekeraar bellen voor meer informatie over de polis. Vraag of er sprake is van een natura uitvaartverzekering of een kapitaal uitvaartverzekering. Als het gaat om een natura verzekering kan de verzekeraar de uitvaart verzorgen. Bij een kapitaal uitvaartverzekering kunt u zelf een uitvaartondernemer naar keuze inschakelen.

3 Kies een uitvaartondernemer

Het is verstandig om meerdere uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Elke uitvaartondernemer heeft zo zijn of haar eigen werkwijze en tarieven en die kunnen zeer variƫren. Realiseer u dat er geen enkele noodzaak is om binnen een paar uur al een uitvaartondernemer over de vloer te hebben. Uitvaartondernemers vergelijken kan bijvoorbeeld op www.uitvaartmarkt.nl of op www.uitvaartoffertes.nl.

4 Denk na over kleding en opbaring

Nadat u een afspraak hebt gemaakt met de uitvaartondernemer kunt u samen met de andere nabestaanden vast nadenken over de kleding die de overledene zal dragen. Deze kleding kunt u vast klaarleggen. Daarnaast is het verstandig om vast met elkaar te overleggen of de overledene thuis wordt opgebaard of in een uitvaartcentrum. Kiest u voor een uitvaartcentrum dan kunt u bedenken of u gebruik wilt maken van een 24-uurs kamer waar u 24 uur per dag bij de overledene kunt zijn zonder vooraf een afspraak te maken. Het kan ook zijn dat de voorkeur uitgaat naar bijvoorbeeld 1 of 2 momenten om afscheid te nemen van de overledene.

Kijk voor uitgebreidere informatie over de verzorging op www.uitvaart.nl/verzoring overledene. Voor meer informatie over opbaren kunt u kijken op www.uitvaart.nl/opbaren.

5 Is er een testament

Zoek uit of de overledene een testament heeft. Weet u dit niet dan kunt u dit opvragen bij het Centraal Testamentenregister.

6 regelen uitvaart

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet de uitvaart worden geregeld. Uw uitvaartondernemer zal u hierbij helpen en zal zorgen dat aan alles wordt gedacht. Er moet namelijk veel worden geregeld zoals het rouwdrukwerk, afspraken begraafplaats of crematorium, opbaring, de plechtigheid en de condoleance.

7 erfenis en administratie

De erfenis moet worden geregeld en er moeten administratieve zaken worden geregeld. Denk daarbij aan het informeren van de bank, verzekeraars, opzeggen abonnementen etc. In de infotheek van Uitvaart.nl is zeer uitgebreide informatie te vinden over alles wat er geregeld moet worden na overlijden.

Hieronder links naar informatie op Uitvaart.nl over:



Op www.rijksoverheid.nl is ook veel praktische informatie te vinden voor nabestaanden.


Deze domeinnaam is te huur