AFM (Autoriteit Financiële Markten)
- home
- / uitvaartverzekeringen
- / tips afsluiten uitvaartverzekering
- / afm (autoriteit financiële markten)
AFM (Autoriteit Financiële Markten)
De AFM is de onafhankelijke gedragstoezichthouder van de financiële markten in Nederland. De AFM houdt toezicht op hoe organisaties zich gedragen. Het werkveld van de AFM omvat vrijwel alles wat te maken heeft met organisaties die actief zijn in de financiële sector. De bekendste daarvan zijn de banken, maar ook verzekeraars (en dus ook uitvaartverzekeraars) vallen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.
Het gaat de AFM vooral om de manier waarop uitvaartverzekeraars omgaan met hun klanten. Zo mogen de verzekeraars geen misleidende informatie verstrekken. Een eerlijke en efficiënte werking van de kapitaalmarkten wordt bevorderd door het toezicht van het AFM.
Consumenten die twijfelen of de informatie in bijvoorbeeld advertenties of op de websites van de uitvaartverzekeraars wel klopt kunnen contact opnemen met de AFM. Het meest praktisch is om eerst te kijken op de website van de AFM omdat de meeste informatie daar is te vinden. Via de zoekfunctie op de website kan je heel gericht zoeken op het betreffende onderwerp. Consumenten kunnen ook bellen met het gratis telefoonnummer van de AFM: 0800 - 5400 540 (tijdens kantooruren). Klachten kunnen ook rechtstreeks worden doorgegeven via het klachtenformulier van de AFM.
Welke maatregelen kan de AFM nemen?
De AFM kan verschillende soorten maatregelen nemen als uitvaartverzekeraars zich niet houden aan de wet- en regelgeving. Hoe zwaar een maatregel zal zijn is afhankelijk van de overtreding.
Bij een eerste of lichte overtreding kan de AFM een waarschuwing geven. In dat geval krijgt de betreffende organisatie een brief of een gesprek waarin de overtreding wordt uitgelegd. De verzekeraar moet in zo’n geval uitleggen hoe ze er voor zorgt dat ze gaat voldoen aan de geldende norm. De AFM kan er ook voor kiezen om overtreders te plaatsen op een waarschuwingslijst of om een persbericht te versturen naar de media. Ook kan er een boete worden uitgedeeld of kan de AFM bestuurders dwingen om te vertrekken. In zeer ernstige gevallen kan zelfs de vergunning worden ingetrokken of kan de zaak worden overdragen aan het Openbaar Ministerie. Er zijn nog meer maatregelen die de AFM kan nemen, kijk voor een uitgebreid overzicht in de ‘Soorten Maatregelen’ op de website van de AFM.